Bulunduğumuz ve yaşadığımız ortamlardaki toz alerjilere ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir, bu nedenle onu kontrol altında tutmak iyi bir fikirdir. Bu makalemizde sırası ile toz nedir, tozun insan sağlığı için zararları,evinizden tozu nasıl uzak tutabiliriz, evdeki tozu azaltmanın yolları ve evdeki tozdan kurtulmanın yollarını ele alacağız.

  • TOZ NEDİR
  • TOZUN İNSAN SAĞLIĞI İÇİN ZARARLARI
  • EVDEKİ TOZU NASIL TEMİZLEYEBİLİRİZ
  • EVDEKİ TOZU ÖNLEMEK İÇİN İPUÇLARI

TOZ NEDİR

Tabiatta bulunan taş, toprak, kaya, kum ve buna benzer  maddelerin rüzgar ve yağmur gibi etkenlerle küçük zerreler haline gelerek, atmosfere karışan ve sonra da uygun bulduğu zeminlere inerek oralarda tabakalar ve kirler meydana getiren maddeye toz denir.

Ayrıca evde yıkanan çamaşırlardan kopan lif parçaları, koltuk ve halılardan sürtünme sonucu kopan lif parçaları da toz oluşumuna katkı sağlar. Bunlara canlıların meydana getirdiği diğer maya, bakteri, küf gibi maddeler de dahildir. Diğer taraftan bez lifleri, kağıt, saç, hayvan tüyleri, cilt hücreleri, kir ve diğer bitleri içeren küçük parçacıkların birikimi de toz oluşma nedenleri arasındadır.

TOZUN İNSAN SAĞLIĞI İÇİN ZARARLARI

Evde biriken toz birçok açıdan özellikle de insan sağlığı açısından zararlıdır. Bu nedenden dolayı söz konusu maddelerin üst üste gelerek birikmeleri önlenmelidir. Biriken bu maddeler, birçok zararlı mikroorganizmanın ve hatta sinek, böcek gibi haşerelerin yaşamasına zemin hazırladıkları için kirler ve tozlar derhal yok edilmelidir.

Evde bulunan aşırı toz akciğer ve solunum yolu hastalıklarına neden olabilir ya da bu gibi hastalıkları tetikleyebilir. Toza karşı hassasiyeti olan ve solunum güçlüğü çeken birçok kronik hasta bulunmaktadır.

Toz solunum yoluyla alveollere (hava kesecikleri) kadar ulaşırlar ve “pnömokonyoz” dediğimiz akciğer toz hastalığına neden olur. Ancak vücudun korunma mekanizması çok güçlü olduğundan alveollere kadar ulaşan ve buralarda depo edilen tozların bir kısmı zamanla solunum, salgı gibi akciğerlerin kendi kendini temizleme özelliğine bağlı olarak vücuttan uzaklaştırılabilir.

Toz bazı durumlara neden olabilir, hapşırma, burun akıntısı, göz yaşarması, nefes darlığı, göğüs üzerindeki baskı, hırıltı ve öksürük gibi belirtiler gözlenir. Bu belirtiler geçici veya kalıcı olabilir.

EVDEKİ TOZU NASIL TEMİZLEYEBİLİRİZ

Evinizdeki tozu ortadan kaldırmanın en iyi yolu, düzenli aralıklarla temizlik yapmaktır. Bunun yanı sıra alacağınız birkaç önlem ile evinizdeki tozu azaltabilirsiniz. Havada bulunan tozu temizleme amacı ile üretilmiş makineler diğer bir yöntem olarak kabul edilebilir.

Bu makineler, toz parçacıklarını sıkıştırarak havayı temizler. Evi toza çokça maruz kalanlar veya toz alerjileri olan aileler için mükemmel bir buluş olan bu hava temizleyicileri bulundukları odada havayı temizlemek için her yatak odası ve salon için bir tane almayı düşünebilirsiniz.

Kullanılmayan eşyaların tozdan uzak tutulması ve tozun evinize girmesini önleme konusunda detaylı bilgi için okumaya devam edin!

EVDEKİ TOZU ÖNLEMEK İÇİN İPUÇLARI

1-Haftada iki veya üç kez elektrik süpürgesi ile vakumlayın. HEPA (yüksek verimli partikül hava) filtresine sahip bir süpürge kullanılması, mümkün olduğunca fazla toz emilmesini sağlar. Evinizdeki tüm halıları vakumlayın, özellikle yoğun trafik alanlarına odaklanın. Ayrıca koltuk ve diğer zeminleri de vakumlayabilirsiniz. Bir süre sonrasında, sıklıkla yapılan vakum sayesinde, evinizde tozun azaldığını fark edeceksiniz.

2-Ulaşamadınız noktalardaki tozun alınması için bu amaç için üretilmiş olan elektrik süpürgenizin parçalarını kullanın.

3-Ahşap ve seramik zeminleri sık sık paspaslayın. Zemini ıslak paspaslamak süpürürken kaçırdığınız tozu toplamanın mükemmel bir yoludur. Sık sık paspaslarsanız, tozu kontrol altında tutabilirsiniz.

4-Nemli mikrofiber bezlerle toz alın. Tüm toz bezleri benzer yapılır. Mikrofiber kumaş toz tutmak için tasarlanmıştır. Toz almak için eski bir tişört veya havluyu kullanmak, tozun aslında yayılması anlamına gelmektedir. Aynı durum tüy toplayıcıları için de geçerlidir – mobilyalarınız daha temiz görünür, ancak toz parçacıkları basitçe havaya fırlarlar.

5-Yatakları sık sık yıkayın. Çarşaflar, battaniyeler, yorganlar ve yastıklar, tozun birikmesine neden olan yerlerdir ve sık sık insanların burun tıkanıklığı ile bütün gece tozlu havayı solumaları anlamına gelir.Profesyonel izmir yatak yıkama firmaları size haftanın yedi günü hizmet vermektedir.

6-Halılarınızı ve koltuklarınızı sık sık havalandırın ve düzenli olarak yıkatın. Kanepenize her oturduğunuzda ya da halı üzerinde yürürken havaya toz gönderiyorsunuz. Her on beş günde bir, minderlerinizi ve halılarınızı havalandırmak için balkona çıkarın ve mümkün ise üzerindeki tozdan kurtulmak için dövün.

7- Evinizi dolaşın ve gerçekten ihtiyacınız olmayan tozu toplayan öğeler için tarama yapın. Bu, yüzeylerinizi temizlemeyi çok daha kolay yaparken daha az toz alınması gerekli öğe anlamına gelir.

8-Dergi ve kitap yığınlarını çıkarın. Bu eşyalar zamanla bozulduğundan çok toz üretirler. Evin etrafında yığınlar halinde olması tozlu bir atmosfer yaratması anlamına gelmektedir. Kitaplarınızı kitap raflarına yerleştirin ve dergi ve diğer kağıt öğelerini düzenli olarak geri dönüştürün. Evinizi tozlu hale getiremeyecek şekilde saklamak istediğiniz kağıt parçalarını plastik torbalarla saklayın.

9-İnsan sağlığı ve konforunu sağlamak amacı ile üretilmiş ve evdeki tozu azaltan birçok makine bulunmakta ve bunlara online satış platformlarından ulaşılabilmektedir.Bunlardan bütçenize uygun olanı satın alabilir ve kullanabilirsiniz.

10-Size önereceğimiz etkili çözümlerden biri de profesyonel temizlik firmaları ile periyodik ev temizliği hizmeti anlaşmanız olacaktır.Ev temizliği konusunda uzmanlaşmış olan ev temizliği profesyonelleri evde tozun zerresini bırakmayacaktır.

 

Similar Posts