Gözle görülemeyen ve insanların yaşam kalitesini etkileyen alerjenlerin ortadadan kaldırılmasında size vereceğimiz ipuçları ile avantaj yakalayın,doğru uygulamalar ve ev temizliği ile alerjenlerden kurtulun.

Alerjenlerin birçok çeşidi ve sebep olabileceği birçok rahatsızlık bulunmaktadır.Doğada ve yaşadığımız ortamlarda bulunan alerjenleri tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir.

Yaşadığımız alanlardaki alerjenlerin azaltılması konusunda yaptığımız araştırmalar ve ev temizliği deneyimlerimizi birleştirerek size bu konuda bilgi sağlamak ve daha sağlıklı bir yaşam sürmede yardımcı olmak amacındayız.

Bu amaç doğrultusunda aşağıda ana başlıklarını ele aldığımız konulara sırası ile açıklık getireceğiz.

  • alerjen nedir
  • alerjenlerin insan sağlığına etkileri
  • ev temizliği ile alerjenlerden kurtulun

 

alerjen nedir

Alerjen insan vücudunda alerjik reaksiyon oluşturan maddelere denir.Bu alerjenlerin vücuda girmesi ile birlikte alarjenlere karşı hassas olan organlarda reaksiyon oluşur ve rahatsızlıklar baş gösterebilir.

Alerjik hastalığa yol açan ve en çok rastlanan alerjenler çevresel alerjenlerdir ve ev içi,ev dışı şeklinde iki ayrı grupta ele alınabilir.

Ev içinde en çok ev tozu akar alerjenleri,küf mantarı ve hayvan alerjenlerine rastlanır.Ev dışında ise polen ve küf mantarı alerjenlerine rastlanmaktadır.

EV TOZU AKARLARI

Ev tozu akarları,bir diğer adıyla mite olarak bilinen mikroorganizmalar  halı, kilim, yorgan, yastık, tüylü eşyalar ve oyuncaklarda yaşarlar. Yaşamaları için gerekli besini insan deri ve tüy döküntülerinden karşılarlar.Yaşamaları için uygun ortam nemli alanlardır. Yumurtlayarak çoğalırlar.
Ev tozu akarının dışkıları alerjen olarak kabul edilir. Bulundukları ortama bıraktıkları dışkıları üzerinde yürüme, silkme ve benzeri hareketlerle havaya karışır ve buradan solunum yollarına ulaşarak en sıklıkla alerjik astıma yol açar.

Yatak,halı ve koltuk üzerinde bulunan ev tozu akarları ile mücadelede en uygun yöntemlerden biri buharlı temizlik olarak kabul edilmektedir.Uygun derecedeki sıcaklık yani altmış derece ve üstü toz akarlarının ortadan kaldırılmasında etkilidir.

KÜF MANTARLARI

Küf mantarları ev içi ve ev dışı alerjen kategorisinde incelenebilir.Ev içinde bulunanlar organik eşyaların, yemeklerin üzerinde, ev dışında ise bitki ve hayvanların üzerinde yaşayan mikroplardır. Küf mantarları nemli, organik besin artığı bulunan ortamlarda ürerler.Banyo,mutfak,duvar ve tavanda,nemli odalarda,eski koltuk ve yataklarda,kilerlerde, kirli ve ıslak çamaşırda,çöp kaplarında,bulaşıkta, halılarda, bodrum ve tavan arası gibi karanlık ortamlarda ve hatta klima içlerinde rastlanabilir.Küf mantarları; sıcak, rutubetli ve karanlık ortamlarda ürerler. Allerjik hastalıklara, küflerin spor ismi verilen ve solunum havasına karışan küçük tanecikleri neden olurlar. Allerji yaratan küflerin birçoğu sonbaharın ilk günlerinde daha çok üremektedirler.

HAYVAN ALERJENLERİ

Hayvan alerjenleri de sıkça rastlanan çevresel alerjenlerdir. Bunlar arasında en sık görüleni kedi ve köpek alerjisidir. Kedinin deri döküntüsü, tüyü, salyası, idrarı ve dışkısı alerjik olabilir. Bunlar alerjik nezle, egzama ve bazen de astıma yol açabilir.

alerjenlerin insan sağlığına etkileri

Havada olan alerjenler, solunum yolu ile vücudumuza girerek burunda alerji geliştirirse alerjik rinite, akciğerde alerji geliştirirse astım hastalığına neden olmaktadır.Besinler ve ilaçlar ise, genelde ağız yoluyla alınarak vücudumuzda kurdeşen, egzama kaşıntı gibi alerjilere neden olur.

Saman nezlesi, bahar alerjisi ya da yaz gribi olarak da adlandırılan alerjik rinitin başlıca belirtileri burunda kaşıntı, tıkanıklık, akıntı, hapşırma, kuru öksürük ve boğaz kaşıntısıdır.

Başta polenler olmak üzere, küf mantarları, çeşitli gıdalar (yumurta, çilek, balık gibi), ev tozu, kedi ve köpek gibi hayvan tüyleri ve çeşitli kimyasallar da hastalığa neden olabilir.Allerjik riniti olan kişilerde, sinüzit, kulak hastalıkları ve geniz eti gelişiminin de sıklıkla görüldüğü olmuştur.

Alerjik astım, genetik olarak alerjiye yatkın olan kişilerin belirli bir süre boyunca duyarlı oldukları alerjene maruz kalmaları sonucunda gelişir. Alerjik astım, solunum yollarının aşırı duyarlılığıdır ve mikrobik olmayan iltihaplanma söz konusudur.

Kişiler duyarlı oldukları alerjenleri solumaları veya temas etmeleri sonucunda, kuru öksürük, nefes darlığı, hırıltı, hışıltılı nefes alıp verme ve göğüste sıkışıklık hissi gibi yakınmalar duyabilİr. Bu yakınmalar tekrarlayan nöbetler halinde seyretmekte, geceleri ve sabaha karşı artmakta, alerjenden uzaklaşma ya da ilaç kullanımı sonrasında azalmakta ve hatta tamamen kaybolabilmektedir. Alerjik astımlı hastalarda en sık rastlanılan alerjiler, ev tozu (akar), ağaç ve çimen poleni, kedi-köpek tüyü, hamam böceği ve küf mantarı alerjileridir.

ev temizliği ile alerjenlerden kurtulun

Şayet alerjenler konusunda hassas ve duyarlı iseniz ya da alerji hastası,size vereceğimiz ev temizliği ipuçları ve ev temizliği yaparken uygulayacağınız birkaç temel alışkanlık ile bu durumun üstesinden gelebilirsiniz.

  • Evinizin ortamını mümkün olduğu kadar nemden arındırmalısınız.Bunun için evi sürekli havalandırmak çözüm olabilir.
  • Çarşaf,yastık kılıfı ve yorganızı her hafta değiştirin,altmış derecede yıkayın ve mümkünse ütüleyin.Yüksek sıcaklık alerjenlerin ortadan kaldırılmasında etkilidir.
  • HEPA filtreli elektrik süpürgelerinin kullanılması alerjenler ile mücadelede önemlidir.
  • Çocukların tüylü oyuncakları aralıklarla altmış derecede yıkanmalı ve yine aralıklarla buzdolabının buzluğunda bir gün bekletilmelidir.
  • Evde duvardan duvara halınız varsa profesyonel halı yıkama şirketlerinden yardım alarak sıklıkla temizletmelisiniz.Mümkün ise duvardan duvara halıyı hiç kullanmayın.
  • Evde bulunan koltuk ve yatakların da periyodik olarak yıkanması gereklidir.Bu konuda koltuk yıkama firmaları en uygun çözüm ortağınızdır.
  • Yatak,yorgan ve yastığınızı anti-alerjik kılıflar ile kaplamak etkili bir mücadele yöntemi kabul edilebilir.
  • Evde rutubete neden olan sorunlar giderilmeli, gerekli yalıtım yapılmalıdır.
  • Küf mantarlarından kurtulmak için evlerde havalandırma arttırılmalı; banyo ve mutfakta havalandırma sağlayan aspiratörler kullanılmalıdır.
  • Evde klima varsa, filtresi düzenli aralıklarla temizlenmelidir.
  • Ev içindeki bitkiler azaltılmalıdır.
  • Sert yüzeylerin temizliğinden sonra yüzeyler en kısa sürede kurulanmalıdır.
  • Sıklıkla ev temizliği yapmak ya da profesyonel bir ev temizliği firması ile anlaşarak periyodik ev temizliği hizmeti almak evinizde daha az toz ve daha az alerjen anlamına gelebilir.
  • Evinizde kedi,köpek veya kuş gibi evcil hayvanlar besliyor iseniz periyodik bakımlarını ve hekim bakımlarını ihmal etmeyin.

Similar Posts