Yaz denince akla seyahat, tatil, gezi, düğün ve alışveriş gelir. Ev temizliği, yaz aylarında ele almak ve ilgilenmek isteyeceğiniz en son şeydir belki de. Ancak ısı, nem, toz, kir ve haşerelerin evinize zarar vermesini önlemek için, evinizin hem iç hem de dış ortamları temizlemeli ve bakımını yapmalısınız.
Evde yaz temizliği gereksinimleri ve ihtiyaçları herkes için değişiklik gösterse de, genel uygulama Toparla, Temizle, Bakımını Yap ekseninde birleşmektedir. Kışlıkların temizliği ve bakımı yapıldıktan sonra toparlanmasının ardından yaz mevsimini iple çeken yazlıklar, kendine yer bulup derin bir nefes almak isterler.
Evde yaz temizliğini ele alacağımız bu yazımızda, bütün bir kış depoda bekleyip kullanılmak için sırasını bekleyen bahçe mobilyalarının temizliğini, yağışlı ve soğuk havalarda bizi koruyan botların bulunduğu ayakkabılığın temizliğini ve hatta kış boyunca yemeklerin yağlı buharına maruz kalan davlumbazın temizliğini nasıl daha kolay ve etkili yapabileceğinizin ipuçlarını bulacaksınız.
Evde Yaz Temizliği Nasıl Yapılır?
Evde yaz temizliği herşeyden önce kışlıkların toparlanması ve bakımının yapılarak kaldırılması ile başlar. Ev nem ,rutubet, kir, toz ve polenden temizlenir ve herbir detay hassasiyetle ele alınarak evin tazelenmesi ve yeniden nefes alması sağlanır. Eve yaz mevsiminin kokusunu getirmek ve hissetmek istiyorsanız mutfağınızı ve banyonuzu detaylı bir şekilde temizlemeli, koltuk ve halılarınızı yıkatmalı ve pencerelerinizi, perdelerinizi yıkamalısınız.
Temizlik konusunda yapılan yakın tarihli bir araştırmaya göre, ülkemizde yaşayanların yaklaşık %71’i yaz temizliği kavramını biliyor ve %54’ü yaz temizliğini uyguluyor veya katılıyor. Bu, yani evde yaz temizliği yapmak, ülkemizdeki birçok aile için bahar temizliği gibi bir gelenek haline geldi. Tüm yıl boyunca evi temiz ve düzenli tutmanın sağlıklı bir yaşam için önemli olduğu ve birçok kişi tarafından dikkate alındığını bu şekilde anlayabiliyoruz.
Yaz, maceralı atmosferiyle evi temiz tutmak için zorlu bir zamandır. Tüm yaz aktiviteleri tüm hızıyla devam ederken, temizlik rutinlerini unutmak oldukça kolaydır. Aşağıda, yaz ayları boyunca evinizi düzenli tutmak için uygulayabileceğiniz basit ama etkili yazın evi temizleme ipuçları bulunmaktadır. Sıkılmadan okuyacağınıza eminiz.
Tavan Vantilatörleri Temizliği
Tavan vantilatörlerini kış uykusundan uyandırmanın ve görevinin başına dönmesi için silkelemenin zamanı geldi. Tavan vantilatörleri düzenli olarak temizlenmezse, çalıştıkları anda üzerlerindeki tozu ve polen ortama yayabilir.
- Evde yaz temizliği sırasında, fanı açmadan önce, eski bir yastık kılıfı kullanarak tozu ve diğer kalıntıları temizleyin.
- Yastık kılıfının iç kısmına çok amaçlı bir temizleyici püskürtün ve kanatlarının birinin üzerinden geçirin.
- Silerken, toz ve kir mobilya veya zemine düşmek yerine yastık kılıfının içinde kalacaktır.
Buzdolabının Temizliği
Karpuz, kavun gibi taze ve sulu yaz meyvelerini ve hafta sonu mangal partisinden artanlar için buzdolabınızda yer açın. Her seferinde bir bölümü ele alın. Hemen bozulabilecek malzemeleri, var ise bir soğutucuya aktarın ve buzdolabının yüzeylerini nemli bir bezle silin. Çıkarılabilir raflar ve çekmeceler lavaboda ılık su ve bulaşık deterjanı ile yıkanabilir. Yeniden yerleştirme yaparken, tüm ürünlerin son kullanma tarihlerini kontrol edin ve tarihi geçmiş,bozulmuş her şeyi atın.
Hızlı Bir Süpürge Yapın
Her türlü temizlik işine başlarken dış ortamların tozunun ve kaba kirinin temizlenmesi birinci önceliğiniz olmalıdır. Balkon, veranda, teras için hızlı bir toz ve örümcek ağı temizleme işlemi yaz temizliğinin ileriki aşamalarında elimizi hafifletecektir. Bunun için saplı bir fırça her zaman sizin en büyük yardımcınız olacaktır. Pencerelerin, panjurların, korkulukların, sundurma tavanlarının, ve evinizin diğer tüm bölümlerinin dışarıya bakan bölümlerini örümcek ağlarından, ağaç yapraklarından, salyangoz ve sümüklü böceklerden temizleyin. Rüzgar, yağmur ve diğer tüm dış etkenlerin sebep olduğu kirli örtüyü evinizin üzerinden kaldırın.
Mutfak Dolaplarının Temizlenmesi
Dikkatsiz ve temiz olmayan eller tarafından sık sık açılıp kapanan mutfak dolapları, uygun bakım ve düzenli yaz temizliği yapılmadığında kirlenecektir. Kirli, yağlı ve yapış yapış olan mutfak dolaplarının temizliği için temizlik uzmanının önerilerini sizinle paylaşmak istiyoruz. Profesyonel ev temizliği hizmetleri veren bir temizlik firması çalışanlarından Derya hanım, mutfak dolaplarının nasıl temizleneceğine ilişkin stratejisini paylaşıyor: 1/4 fincan mutfak temizleyicisini ve 1/4 fincan bulaşık deterjanını 1 litre ılık suda karıştırın. Hazırladığınız bu çözelti yi mutfak dolap kapaklarınızın temizliği için kullanın ve ardından dolap kapaklarını duru su ile bir tur durulayın. Ardından temiz bir bezle kurulayın. Bu karışım ve bu temizlik uygulaması her tür mutfak dolabının temizliğinde %100 etkilidir ve mutfak dolaplarına hiçbir şekilde zarar vermez.
Yazın Evde Zeminlerin Temizlenmesi
Zeminlerin nasıl temizleneceğini belirlerken, farklı zemin yüzeylerinin farklı temizleyiciler gerektirdiğini unutmamak gerekir. Her türlü zemini, yıkayıcıya atılıp yeniden kullanılabilen pamuklu havlu kumaş veya geri dönüştürülmüş el havluları ile silin.
Mutfakta ve antrede karşılaşabileceğimiz vinil zeminleri 1 yemek kaşığı bebek şampuanı veya 1/2 çay kaşığı çevre dostu çok amaçlı temizleyici ve 1 kova su solüsyonuyla temizleyin. Ekstra temizleme gücü için 1/2 su bardağı beyaz sirke de ekleyebilirsiniz.
Ahşap ve laminat zeminler için, 1 ölçü beyaz sirke çözeltisini 30 ölçü suya ekleyin. Bu çözeltiyi bir havluya paspaslamak için yeterince nemli olana kadar püskürtün.
Taş ve karo zeminler çok sıcak suyla nemlendirilmiş pamuklu havlularla silinebilir. Sıvı arap sabunu kullanın.Kimyasal temizleyicilerin ve sirkenin taş ve fayans yüzeylere zarar vereceğini unutmayın.
Bahçe Mobilyalarının Temizliği
Bahçe mobilyalarınızı yaz için kapsamlı bir temizlikle yenileyin.Bahçe mobilyaları güneşe yağmura ve diğer dış etmenlere dayanıklı malzemeden üretilse de zamanla bu zorlu hava koşullarına yenik düşebilir. Düzenli bakım ve doğru temizlik uygulamaları sayesinde bahçe mobilyalarınızın ömrünü uzatabilirsiniz. Bahçe mobilyalarını doğru bir şekilde yapmak için aşağıdaki adımları takip ediniz.
- Mobilyaları püskürtme başlığı takılı bir bahçe hortumu ile ıslatmakla işe başlayın.
- Yumuşak bir bez ve bahçe mobilyasının malzemesine uygun bir temizlik ürünü (örneğin pronto veya arap sabunu gibi) veya hafif bir bulaşık deterjanı ve su solüsyonu kullanarak nazikçe ovun.
- Bahçe mobilyalarına ve yakındaki bitkilere zarar verebilecek çamaşır suyu kullanmaktan kaçının.
- Durulayın ve doğal ortamda kurumaya bırakın.
Banyoda Küflenmeyi Giderin
Kış ve bahar aylarında, banyoyu, hava koşullarından ötürü, yeteri kadar havalandıramayız. Diğer bir taraftan her duş esnasında oluşan buharın sebep olacağı nem ve rutubet en çok banyoda kendini gösterir. Nem ve rutubet banyoda, fayans aralarında, dolap arkalarında ya da tavanda küfe neden olmaktadır.Banyonuzdaki küfü önlemek için size birkaç hızlı ve etkili temizlik ipucu öneriyoruz.
- İlk olarak, duş aldıktan sonra kabini bir silecek kullanarak temizleyin ve kurulayın.
- Her gün klozetin etrafında bir fırça gezdirin; lekeleri çıkarmak için amonyaklı bir temizleyici ile temizleyin.
- Aynaları, iz veya tüy bırakmayan ince dokunmuş bir mikrofiber bezle silin ve tezgahı silmek için sirke püskürtülmüş bir bez kullanın.
- Lavaboları bir süngerle temizleyin; lavabo ve muslukları mikrofiber bezle parlatın.
- Zeminleri nemli bir havlu veya paspasla silin. Ve yaz olduğu için, güneşte çabuk kuruması için ıslak banyo paspasları ve nemli havluları dışarıya asın.
Ayakkabı Dolabı Temizliği : Ayakkabılığınız Nefes Alsın
Evde yaz temizliği yaparken elbette ayakkabılığı da elden geçirmeli, kışlık ayakkabıları yazlık ayakkabılar ve sandeletler ile yer değiştirmelisiniz. Yaz sezonu için yeni aldığınız ayakkabılarınızı kirli ve hijyenik bir ayakkabılığın içine koymaya kimsenin gönlü razı olmaz. Ayakkabı rafı nasıl temizlenir bilmiyorsanız aşağıdaki ayakkabılık, ayakkabı dolabı temizleme adımlarını izleyin:
- Kokudan kurtulmak ve tüm mikrop ve kirden arındırmak için ayakkabı raflarınızı sirke ve su karışımıyla temizleyin.
- Daha hoş bir koku için limon suyu veya bazı kokulu yağlar ekleyebilirsiniz. Bunu düzenli bir alışkanlık haline getirin
- Bir sprey şişesinde eşit sirke ve ılık su çözeltisini karıştırın.
- Ekstra kirli yüzeyler için birkaç damla sıvı bulaşık deterjanı ekleyin. Sirke ve sıcak su, yağ ve kiri temizlerken dolaplarınızı dezenfekte etmeye yardımcı olur.
- Çözeltiyi her yerine püskürtün.
- Temizleyiciyi yumuşak bir bezle silin.
- Tüm yüzeyleri temiz bir bezle iyice kurulayın.
Çatıdaki Yağmur Oluklarının Temizlenmesi
Müstakil bir evde,bahçeli bir evde ya da yazlığınızda yaz temizliğine girişecekseniz çatıdaki yağmur oluklarının ve gider deliklerinin temizlenmesi önemlidir. Kışın yağmurdan, baharda rüzgardan dolayı ağaçlardan kopan yapraklar, yağmur oluklarını ve giderlerini tıkayabilir. Olukları verimli ve güvenli bir şekilde temizlemek için, çim üfleyicinizi veya hortumunuzu oluk temizleme aparatı ekleyin. Böylece çatıda, ayaklarınız yere sağlam basarken ve dengedeyken kalıntıları üfleyebilirsiniz. Hortum kullanıyorsanız yağmurluk giyin çünkü ıslanabilirsiniz. Bir merdiven üzerindeyken, yaprakları oluklardan dışarı itmek için küçük bir bahçe çapasından yararlanabilirsiniz. Ellerinizi kuru tutmak ve kokulardan korumak için iş eldivenlerinin altına lateks eldiven giyin. Son olarak, oluklardan kalan tüm kiri temizlemek ve aşağı inen pislikleri temizlemek için püskürtme başlıklı bir hortum ve suyu kullanın.
Mükemmel Bir Davlumbaz Temizliği İçin
Birçok kişi, temizlemeden önce davlumbaz filtrelerini çıkarmaz. Ancak, davlumbazın iç tarafını temizlemeden önce çıkarmanızı öneririz.Ancak davlumbazınızın derinlemesine temizlenmesi gerekmiyorsa, içini temizledikten sonra filtreyi çıkarmanızda bir sakınca yoktur.Filtrelerden bahsetmişken, kirli havanın evinizin dışına verimli bir şekilde çıkabilmesi için mutlaka temizlenmeleri gerekir.
Davlumbazı mükemmel bir şekilde temizlemek için aşağıda belirtilen adımları izleyin:
- Filtrenize sıkışmış büyük kalıntıları bir havlu veya sert süngerle silin.
- Ardından, su dolu lavabo veya küvette yaklaşık 15-20 dakika bekletin.
- Davlumbaz filtresini su ve 1/4 kabartma tozu karışımına batırarak sert bir fırça yardımıyla hafifçe ovalayın.
- Başlığı tekrar ılık suyla durulayın ve bir süre kurumasını bekleyin.
- Ardından filtreye sirke solüsyonu püskürtün ve bir havlu veya mikrofiber bezle temizleyin.
Bazen filtrenizin birden çok kez yıkanması gerekebilir. Ancak bu işlemi basitçe tekrarlayabilirsiniz. Filtrelerinizi Bulaşık makinesinde yıkamak da izlenecek yollardan birisidir. Ancak bu çözüm çok zorlu kirler için değil günlük kullanım sonrasındaki bir temizlikte verimli olabilir.
Mutfak Kokularını Uzaklaştırın
Yazın başlaması ile sıcak ve nemli havanın yanı sıra lavaboda, çöp kutularında ve geri dönüşüm kutularında hoş olmayan kokular gelir. Süngerleri ve bulaşık bezlerini temiz ve mikropsuz tutmak için her gün 1/4 fincan çamaşır suyu ve bir kova su solüsyonunda 5 dakika bekletin. Suda beklettikten sonra iyice duruladığınızdan emin olun. Kötü kokuları uzaklaştırmak için beyaz sirkeyi kanalizasyona dökün. Çöp gününde, çöp ve geri dönüşüm kutularını çamaşır suyuyla yıkayın.
Dış Zemindeki Yosunlaşmayı Giderin
Evin dış zeminlerinde özellikle güneşin daha az varlığını gösterdiği bölümlerde zamanla yosunlaşma ve yeşerme olabilir. Birkaç basit adımda yosunlaşmayı temizleyin ve yeniden oluşmasını engelleyin.İlk önce yeşerme olan bölgedeki fazlalıkları bir spatula ile kazıyın. Ardından, kalan yosun sporlarını öldürmek için sirkeyi doğrudan bir püskürtücüyle sorunlu alana uygulayın. Yeni yosun oluşumunu önlemek için yılda birkaç kez tekrarlayın.
Klimanın Temizlenmesi
Yazın sıcaklıklar en yüksek ısı seviyelerine yükselmeden önce bir ısıtma ve soğutma uzmanına klima sisteminizi kontrol ettirin ve temizletin. Bir profesyonel klima bakım uzmanı, sisteminizin sizi ve sevdiklerinizi yaz boyunca serin tutacak kadar iyi durumda olmasını sağlayabilir. Kendiniz klimanızın hafif bakımını ve temizliğini yapabilirsiniz.
- Ulaşılması zor kirleri ve tozları vakumlamak için elektrikli süpürgenizi n uygun minik toz aparatını kullanabilirsiniz
- Yapışmış kiri çıkarmak için bir toz fırçası kullanmayı deneyin.
- Klimanın iç tarafına yapışmış olan is ve toz kalıntılarını nemli bir beze dökeceğiniz bir miktar genel temizleyici ile temizleyin ve durulayın.
- Çıkarılabilir filtreleri hidrojen peroksit ile yıkayın ve geri takmadan önce kurumasını bekleyin veya eski filtreyi yenisiyle değiştirin.
Mangal Temizliğini Unutmayın
Bahçedeki, balkondaki, depodaki ya da arabanın bagajındaki mangalların temizlik zamanı geldi. Mangalın ızgaralarını temizleyin, böylece önceki yemeklerin kalıntıları sonra yapılacak yiyeceklere bulaşmaz. Mangalı temizlemek için mangalı yakın ve ızgaraların ısınmasına izin verin. Uzun saplı bir çatalın üzerine kesilmiş bir limonu koyun, bir kase tuza batırın ve ızgaralara sürün. Limonun asidi yağı ortadan kaldırır ve tuz bir ovma maddesi görevi görür. Özellikle kirli ızgaraları bir metal fırça ile ovun. Yazın, dostların davetli olduğu mangallı bir hafta sonu çok daha keyifli olacaktır.
Çim Lekelerini Çıkarmak İçin
Bahçede diz çökmek, bahçe rafının en alt rafına ulaşmaya çalışmak veya çim üzerinde çocuklarla oyun oynamak dahi çim lekeli giysilerle sonuçlanabilir. Çim lekeleri nasıl çıkar? Yaz temizliğinin bir parçası olan bahçe temizliği esnasında çim lekesi olan kıyafetlerin temizliği sanıldığı kadar basit olmayabilir. Çim ve bitkilerdeki klorofil nedeniyle, bu lekelerin sertleşmesi durumunda çıkarılması zor olabilir. Mümkün olan en kısa sürede çim kalıntılarını fırçalayın ve çim lekelerini bir ön yıkama spreyi,leke çıkarıcı veya 1 ölçü beyaz sirke ve 2 ölçü su solüsyonuyla temizleyin. Leke çıkarıcı eklediğiniz sulu çözeltide 5 dakika bekletin. Lekeli giysiyi bir çamaşır deterjanı ve kumaş için güvenli olan en sıcak suyla makinede yıkayın.
Garajın Toparlanması ve Temizlenmesi
Veranda ve balkon mobilyaları, yaz aylarında oyun eşyaları ve yaz için dışarıya taşınan bahçe bakım malzemeleri ile garajınızın toparlanması ve temizlenmesi gerekebilir.
- İstenmeyen araçları, inşaat malzemelerini ve artık kullanılmayan diğer öğeleri atın veya bağışlayın.
- Pencereleri yıkayın ve zemini, duvarları ve tavanı iyice süpürün.
- Fazlalık eşyaları yerleştirmek ve yerden tasarruf için raflar koyun.