Çıkarılması en zor lekelerin başında hiç kuşkusuz boya lekeleri gelmektedir. Boya lekelerinin hangi yüzey üzerinde oluştuğu, boyanın cinsi ve nasıl çıkarılabileceği ise çok kapsamlı ve detaylı araştırma gerektiren bir konudur.
Zaman zaman yaşanan dalgınlıklar sonucu ya da yeterli tedbirlerin alınmamasından dolayı, boya badana yaparken ya da boya badana bittikten sonra süpürgelikler üzerinde oluşan plastik boya, yağlı boya lekelerinin nasıl çıkarılabileceği, temizlenebileceği bu makalemizin konusu olacak.
Herkes için bir başucu rehberi niteliğinde olmasını istediğimiz bu araştırma yazısında, süpürgeliklerin yapı içeriğinden, boya türlerine ve süpürgeliklerin üzerindeki boya lekelerini çıkarırken nelere dikkat etmemiz gerektiğine kadar her konuyu kapsamlı bir şekilde ele alacağız. Süpürgelik üzerindeki boyanın nasıl çıkarılabileceği hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarını ve daha fazlasını bu yazıda bulabilirsiniz.
Süpürgelik Nedir ?
Süpürgelikler, her evin zemin döşemesinde kullanılan başlıca yapı malzemelerinden biridir. Süpürgelik sayesinde zemin hem daha estetik bir görünüm kazanır hem de zeminin bir süpürge ile temizlenebilmesi aşamasında rahatlık sağlar. Dışarıdan gelebilecek darbelerden duvarları korumak için kullanılan süpürgeliklerin farklı yapı içerikleri vardır. Süpürgelikler ayrıca, duvar diplerinin çıplak kalmaması adına estetiklik sağlaması açısından da tercih edilmektedir. Evde boya ya da tadilat çalışmalarından kalan kötü görüntüleri kapatma konusunda süpürgelikler etkili bir çözümdür.
Süpürgeliğin Yapı İçeriği Nedir ve Süpürgelik Çeşitleri Nelerdir?
Süpürgelik çeşitleri arasında sınıflandırma yapılırken esas kriter malzeme yapısı olmaktadır. Bu nedenden ötürü, süpürgelikler malzeme yapısına göre adlandırılmaktadır.
Başlıca süpürgelik çeşitleri aşağıdaki gibi sıralandırılabilir;
- Ahşap Süpürgelik
- Alüminyum Süpürgelik
- Plastik PVC Süpürgelik
- Lamine Süpürgelik
- Laminat Süpürgelik
- Masif Süpürgelik
- Poliüretan Süpürgelik
- MDF Süpürgelik
MDF Süpürgelik Üzerindeki Boya Lekeleri Nasıl Temizlenir?
Evlerin zemin döşemelerinde en çok mdf süpürgelikler tercih edilmektedir. Bunun nedeni birçok renk ve desen alternatifinin bulunması ve aynı zamanda da maliyet söz konusu olduğunda diğer süpürgelik çeşitlerine göre ekonomik olmasıdır. Ancak bu durum beraberinde bir dezavantajı da getirmektedir. MDF süpürgelikler oldukça hassas yapı malzemesidir, su ve neme karşı dayanıksızdır.
MDF süpürgelikler üzerindeki boya lekelerini çıkarırken kesinlikle aşırı nemli bez, sıcak su veya aseton, tiner benzeri herhangi bir kimyasal kullanmayınız. MDF süpürgelikler üzerindeki boya lekelerini az nemli bir bez yardımıyla çıkarabilirsiniz. Bazı durumlarda bezi nemlendirmek için kullanacağınız suya bir miktar bulaşık deterjanı ekleyebilirsiniz.
MDF süpürgelik üzerindeki, uzun süre beklemiş boya lekelerini temizlemek için lekeli bölüme bir miktar banyo temizlğinde kullandığınız banyo temizliyicisinden püskürtüp daha sonra fazla bastırmadan yumuşak ve nemli bir mikrofiber bezle ovalayarak temizlemeyi deneyebilirsiniz. Banyo temizleyicisi içinde bulunan aktif kimyasal içerik boya ile tepkimeye girerek boyayı yumuşatacaktır.
Tüm bu temizlik uygulamalarından yeterli sonucu alamazsanız ahşap ya da plastik bir kazıyıcı yardımıyla boya lekelerini çıkarmayı deneyiniz.
NOT EDİNİZ
Süpürgelikten boya lekesini çıkarma işlemine geçmeden önce süpürgeliğin yapı içeriğini öğrenmeniz size izleyeceğiniz yol ve uygulama hakkında ipuçları verecektir
Ahşap Süpürgelik Üzerindeki Boya Lekeleri Nasıl Temizlenir?
Daha çok eski evlerin yer döşemelerinde kullanılan parkeler, beraberinde ahşap süpürgelikler tercih edilmekteydi. Bu dönem süpürgelik olarak fazla bir seçenek olmamasından dolayı da ahşap süpürgeliklere birçok evde rastlamak mümkün.
Ahşap süpürgeliklerin üzerindeki boya lekelerini çıkarmak ve temizlemek oldukça kolay ve zaman gerektirmeyen bir işlemdir. Nemli bir mikrofiber süngerle ovalayarak ahşap süpürgelik üzerindeki boyayı çıkarmayı deneyebilirsiniz. Diğer Süpürgelikler ile kıyaslandığında daha dayanıklıdır, rutubeti, suyu, kimyasal müdahaleyi bir noktaya kadar tolere edebilir.
Süpürgelik Üzerineki Boya Damlasının Temizliği Nasıl Yapılır?
Süpürgeliklerin üzerindeki kurumuş boya lekelerinin temizliğini gerçekleştirirken kesinlikle tiner, ağır kimyasal temizlik ürünleri, sert yapılı sünger ya da bezler, sert yapılı yüzey temizleyiciler kullanmamalısınız. Çok narin hareketlerle temizliğinizi yapmalısınız yoksa süpürgelikteki desenleri silebilirsiniz.
Süpürgelikteki Boyayı Çıkarmak İçin Oje Çıkarıcı Kullanabilir miyim?
Oje çıkarıcı, boyayı plastikten çıkarmak için idealdir. Plastik kaplamalı süpürgelikler üzerindeki boya lekelerini oje ile rahatlıkla çıkarabilirsiniz. İlk önce Küçük bir alanda uygulama demosu yapın. Başarı elde ederseniz tüm boya lekelerine uygulayın! Lekenin yoğunluğuna göre oje çıkarıcıyı bir bez veya kağıt havlu ile yüzeye uygulamalısınız.
Süpürgelikler Üzerindeki Boya Lekelerini Çıkarmak İçin Oje Çıkarıcı Aseton
Oje çıkarıcıdaki ana bileşen, moleküler bağları parçalamaya yardımcı olduğu için boya çıkarıcı çözeltilerde de bulunan asetondur. Aseton içeren oje çıkarıcılar yalnızca lateks bazlı boyaları, yağlı boyaları ve kalıplaşmamış boyaları çıkarmak için uygundur.
DİKKAT
Süpürgeliklerin üzerindeki boya lekelerini aseton ile çıkarmaya başlamadan önce küçük bir alanda uygulama demosu yapın
Sirke Ahşap Süpürgelikten Boyayı Çıkarır mı?
Sirke ahşaptan boyayı çıkarmaz, ancak boyayı yumuşatabilir ve çıkarılmasını kolaylaştırabilir. Kimyasal boya sökücülere toksik olmayan, doğal bir alternatiftir, ancak tüm boyayı çıkarmak biraz daha fazla zaman ve çaba gerektirebilir.
Kurumuş Boyayı Süpürgelikten Nasıl Çıkarırsınız?
Kurumuş boya damlalarını süpürgelikten çıkarmak için temiz bir bezin küçük bir bölümünü kaynamış keten tohumu yağına batırın ve doğrudan boya damlası lekesine uygulayın. Damlamayı yumuşatmak için yağa batırılmış bezi iki ila üç dakika damlaya tutun. Yumuşamış boya damlasını çıkarmak için hafifçe plastik bir macun bıçağı kullanın.
Çok Uzun Süre Beklemiş Boyayı Süpürgelikten Çıkarmanın En Kolay Yolu
Az miktarda beyaz sirkeyi ve yaklaşık iki katı kadar suyu bir tavada ocakta veya mikrodalgada ısıtın. Sıcak sirkeyi emmek için kabın içine temiz bir pamuklu bez koyun ve ardından boya lekesine sürün. 15 dakika kadar bekleyin ve boyayı kazımayı deneyin.