Alışveriş merkezlerindeki gibi umumi tuvaletleri ziyaret ettiğinizde klozette sarı lekeler görmek çok yaygındır. Bu gibi yerlerdeki sarı klozet lekeleri büyük olasılıkla ihmalin sonucudur. Ama konu evinizdeki klozette bulunan inatçı sarı bir leke ise bu ne anlama gelir? Düzenli temizliği ihmal ederek tuvaletinizin bakımını düzgün yapmadığınız anlamına mı geliyor? Yoksa bu lekelere neden olan başka bir şey mi var? Klozetteki sarı lekeler nasıl çıkar ve birdaha çıkmasını nasıl engelleyebiliriz?

Bu makalemizin ilerleyen bölümlerinde klozette oluşan sarı lekelerin sebeplerinden başlayarak, klozetin içindeki sarı lekeleri nasıl çıkarabileceğimizi ve nasıl temizleyebileceğimizi ele alacağız. Ayrıca tuvaletteki bu sarı lekelerin bir daha oluşmaması için yapmamız gerekenleri dahi ele aldık.

klozetteki sarı lekeler nasıl çıkar

Klozet temizliği ve klozetteki sarı lekelerin ortadan kaldırılması ve önlenmesi konusunda bulabileceğiniz en geniş çaplı bu araştırma yazısında merak ettiğiniz ve sizi ilgilendiren tüm soruların cevaplarını da bulabileceksiniz.

Klozetteki Sarı Lekeler Neden Oluşur?

Klozetin içindeki sarı lekelerin neden oluştuğunu öğrenmek, bilmek ile yola başlamak, uygulayacağımız sorunu ortadan kaldırma yöntemlerinde bize yol gösterecek ve daha kısa sürede daha etkili klozetten sarı leke çıkarma sonuçları elde edebileceğiz. Klozetteki sarı lekeler, tuvalet temizliğinin düzenli olarak yapılmamasından ve ihmal edilmesinden veya kullanılan şebeke suyunun sert olmasından yani kireçli olmasından kaynaklanır.

İhmal

Bazı durumlarda, klozetlerdeki sarı leke, bakım eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Klozetiniz uzun süre idrara maruz kaldığında sarı leke oluşması kaçınılmazdır. Ve zaman geçtikçe idrar kokusu daha da yaygınlaşacaktır!

Sorunla ilgilenmek için ne kadar uzun süre beklerseniz, renk o kadar yoğun hale gelir. Lekeyi çıkarmak da daha zor olacaktır. İdrar havaya maruz kaldığında oksidasyon meydana gelir ve lekenin zamanla daha yoğun bir renge dönüşmesine neden olur.

Bu nedenle, tuvaletinizi idrar kalıntısından arındırmak istiyorsanız, her kullanımdan sonra tuvaletin sifonunu çekmek çok önemlidir. Lekesiz bir klozet elde etmek istiyorsanız, tuvalet tabletleri veya diğer benzer ürünler kullanışlıdır. Neyse ki, sarı lekeli bir klozet, zamanında müdahale ederseniz çözülmesi imkansız bir sorun değildir.

Sert su

Öte yandan, tuvaletinizi her zaman sifonu çekiyor ve düzenli olarak temizliyorsanız ve buna rağman klozetinizde hala sarı lekeler oluşuyor ise endişelenmeyin! Tuvalet klozetindeki o sarı leke için sorun temizlik alışkanlıklarınızdan olmayabilir! Bazen tuvaletinizi ne sıklıkta temizlerseniz temizleyin ya da ne kadar sert fırçalarsanız fırçalayın, lekeler kalır.

Bazı durumlarda sarı lekeler, sert suyun neden olduğu kireç oluşumlarından kaynaklanır. Bu sert su, daha sonra biriken kalsiyum gibi mineraller açısından zengindir. Zamanla birikim, klozetinizin içinde sarı bir leke şeklinde görünür hale gelecektir. Bunun gibi lekelerin sert bir yapıya sahip olması, onları tipik sarı idrar lekelerinden ayırt etmemizi kolaylaştırır.

Sert su lekeleri büyük bir sorun haline gelebilir! Erken önlem alınmazsa klozetin iç çeperlerinde birikebilir. Kalsiyum birikmesi daha yoğunlaştığında, tuvaletinizin değiştirilmesine neden olabilir. Bu nedenle, en küçük oluşumu bile fark ettiğiniz anda, daha fazla birikmesini önlemek için onu yok etmek çok önemlidir. Bu, uzun vadede, sizi birçok büyük sorundan kurtaracaktır!

Doğal Yöntemler İle Klozetteki Sarı Lekeler Nasıl Çıkar?

Tüm sarı klozet lekeleri aynı olmadığı için bazılarının çıkarılması diğerlerinden daha zor olacaktır. Birkaç farklı müdahale yöntemini bilmek ve o spesifik leke için en etkili olanı seçmek en iyisidir.

Tuvalet lekelerini çıkarmak için piyasada birçok ticari temizlik ürünü bulabilirsiniz. Ancak, kimyasal içermeyen bir seçenek olarak daha çevre dostu ancak etkili bir çözüm oluşturmak için mutfağınızdaki doğal içerikli malzemeleri kullanabilirsiniz.

Kendin yap tuvalet temizleyici yani ev yapımı tuvalet solüsyonunuzla en iyi sonucu almak için, bunları kuru bir tuvalette uygulamanız tavsiye edilir. Bu nedenle, armatür kapatma vanasından tuvalete giden suyu kapattığınızdan emin olun. Ardından klozetin içindeki suyu boşaltın. Bu sayede sert lekeler su ile kaplanmayacak ve solüsyon daha güçlü etki gösterecektir. Daha hafif idrar lekeleri için klozetin boşaltılması gerekli olmayabilir.

Akılda tutulması gereken bir diğer şey de tuvaletiniz için metal ovma fırçası kullanmamaktır. Metal kullanırsanız, daha sonra çizik izleri görme ihtimaliniz çok yüksektir. Çizik izleri beyaz bir klozette kolayca görülür ve çıkarılması zordur.

Beyaz Sirke Ve Karbonat

Kabartma tozu ve beyaz sirke, yaygın olarak kullanılan çevre dostu ev temizleyicileridir. Klozetinizi temizlemek ve sarı lekeleri çıkarmak için yapmanız gereken tek şey ikisi ile bir macun oluşturmaktır. İster idrar lekesi, ister sert su lekesi olsun, bu macun klozetin içindeki sarı lekeyi çıkaracak ve klozetinizdeki parlak beyazlığı geri getirecektir.

¼ fincan beyaz sirkeye ¼ fincan kabartma tozu ekleyin ve bir macun oluşturmak için iyice karıştırın. Tuvalet fırçası veya eski bir diş fırçası ile macunu lekeye uygulayın (tuvaletin kuru olduğundan emin olun) ve iyice ovalayın.

beyaz sirke ve karbonat ile klozetin doğal temizliği

Macunu sarı lekelere uyguladıktan sonra etki etmesi için yaklaşık 10 ila 30 dakika bekleyin. Ilık suya batırılmış bir bezle, macunu yüzeyden yıkayın. Leke kaldıysa işlemi tekrarlayın veya sonuçlardan memnunsanız tuvaletin sifonunu çekin.

NOT EDİNİZ

Karışımı hazırlamak için sirkenin yanına, karbonat veya kabartma tozu veya boraks üçlüsünden herhangi birini kullanabilirsiniz

Limon Suyu ve Esansiyel Uçucu Yağlar

Limon suyu ayrıca sarı idrar lekelerini veya kalsiyum birikimini gidermeye yardımcı olabilir. Limon suyunun yüzeyleri beyazlattığı bilinmektedir. Asidik özellikleri sayesinde klozetteki sarı lekelerin ve kalsiyum birikiminin giderilmesine yardımcı olabilir. Yine de biraz fırçalamaya ihtiyaç duyulacaktır.

En iyi sonucu elde etmek için, bir sprey şişesinde 10 – 15 damla esansiyel uçucu yağ ile karıştırılmış 1 bardak limon suyu ekleyin. Çay ağacı, lavanta ve limon yağı gibi bazı uçucu yağlar da küf oluşumuna karşı oldukça etkilidir.

limon suyu ve esansiyel uçucu yağlar ile klozettteki sarı lekelerin çıkarılması

Ayrıca esansiyel uçucu yağlar kullanarak, evinizde kendinize, doğal bir ev kokusu hazırlayabilir, yaz mevsiminin kokusunu evinize getirebilirsiniz.

Tüm klozete püskürtebilirsiniz, ancak önce lekelere odaklandığınızdan emin olun. Ardından, klozetin içini iyice fırçalamanız ve yaklaşık 15 dakika etki göstermesi için beklemeye bırakmanız gerekecektir. Klozeti kontrol edin ve leke kalmamışsa sifonu çekin, aksi takdirde işlemi tekrarlayın.

Kola ve Karbonat

Kola, güçlü bir çözücü olan karbonik asit içerir. Kabartma tozu ile birlikte ikisi bir leke önleyici bomba oluşturur! İlk olarak, kuru bir klozete iki yemek kaşığı kabartma tozu eklemeniz gerekecek. Bundan sonra üç veya dört bardak Kola ekleyin ve kimyasal reaksiyonun gerçekleşmesini bekleyin. On dakika sonra bir tuvalet fırçası kullanın ve tuvaletteki sarı lekeleri fırçalayın. Gerekirse klozeti durulayın veya işlemi tekrarlayın.

Klozetteki Sarı Lekeler Kimyasal Ürünler İle Nasıl Temizlenir?

Kendin yap ve doğal malzemeler ile ev yapımı temizleyiciler sarı lekelerin çıkarılması için yeterli olmadığında, aşırı önlemler almanın zamanı geldi demektir. Bu durumda kimyasal formüllü özel temizlik ürünleri kullanmanız gerekecektir. Ancak aynı anda farklı kimyasallar kullanmamaya dikkat edin. Kimyasallar karıştırıldığında bazen zehirli gazlar açığa çıkar, bu yüzden dikkatli olun!

Çamaşır Suyu

Çamaşır suyunun etkin maddesi  Sodyum hipoklorittir ve bilinen, en sık kullanılan ağartıcılardan biridir. 18. Yy’dan itibaren, yüzey temizlik kimyasalı olarak evlerde çamaşır suları kullanılmaktadır. Çamaşır suyu ayrıca dezenfektan olarak da geniş kullanım alanları bulmaktadır. Klozetin içindeki sarartı eğer kireç katmanı değil de sadece idrar lekeleri ise, çamaşır suyu, klozetinizin içindeki sarı lekelerin çıkmasında ve klozetin beyazlatılmasında işe yarayacaktır.

DİKKAT

Çamaşır suyu kullanımı esnasında maske kullanınız, üzerinize sıçratmayınız ve ortamı mutlaka havalandırınız

Amonyaklı Partiküllü KremTemizleyici

Amonyaklı partiküllü krem temizleyiciler, bilinen ismiyle cif, özel formülleri ile maksimum hijyen sağlar. Banyo fayansı, seramik, lavabo ve tuvalet temizliği için sıklıkla tercih edilen amonyaklı partiküllü krem temizleyiciler ile klozetinizdeki sarı lekelerden kurtulabilirsiniz.

Kireç Sökücü

Kireç sökücü, içinde su ve değişik konsantrasyonlarda asitler var olan bir temizlik ürünüdür. Aktif madde olarak asitler; nitrik asit, hidroklorik asit ve sülfirik asit kullanılabilir. Ayrıca içeriklerinde, yüzey aktif madde, amfoterik maddeler, nonyonikler,  inhibitörler ( metal korozyonuna karşı ) kullanmak gerekir. Uygun miktarda kireç sökücüyü, klozetin içinde kireçlenmeden dolayı oluşmuş sarı lekelere bir fırça yardımı ile uygulayın ve 15 dakika bekleyin. Gerekirse klozeti durulayın veya işlemi tekrarlayın.

NOT EDİNİZ

Klozetin içerisindeki sarı lekeler yoğun ve yaygın ise kireç sökücü uygulamadan önce klozetin suyunu boşaltırsanız kimyasalın etkileşim gücü daha fazla olacaktır.

Tuz Ruhu

Tuz ruhu, kimyasal ismi ile hidroklorik asit, HCl formülü ile adlandırılan çok keskin kokuya sahip, oldukça aşındırıcı, insanlara ve çevreye son derece zararlı inorganik, mineral bir asit çeşididir. Uzun yıllardır temizlik alanında kullanılmaktadır ve özellikle banyo ve tuvalet temizliğinde kullanılır. Tuvaletteki sarı lekelerin ortadan kaldırılmasında tuz ruhunu kullanabilirsiniz. Özellikle zorlu lekelerin ve kireç tortularının çıkarılmasında etkili olacaktır. Tuz ruhu kullanımı esnasında oldukça dikkatli olmak gereklidir.

Klozetteki Kalın ve Zorlu Kireç Tabakası Nasıl Temizlenir?

Klozetteki kalın kireç tabakasını çıkarmak için tüm önerilerimizi denediniz ve hala bir sonuç alamadınız. En son yapılacak şey klozetinizi değiştirmek olacaktır ama öncesinde son bir şey daha deneyebilirsiniz; kireci kazımak. Klozetin seramik kaplı yüzeyine zarar vermeden, farklı türde kazıyıcılar kullanarak, klozetteki kalın kireç tabakasından kurtulabilirsiniz. Bu noktada size tavsiyemiz ilk önce ucu keskin ve sert olan ahşap veya plastik kazıyıcılar kullanmanız olacaktır. Bu aşamada sonuç elde edemezseniz bir sonraki basamakta uygun özellikte bir zımpara veya ponza taşı kullanmak sorunun çözülmesinde size yardımcı olacaktır. Tünele girmeden önceki son çıkış yolu ise metal kazıyıcılardır. Klozetteki kalın ve zorlu kireç tabakasının kazınmasında, çıkarılmasında ve temizlenmesinde maket bıçağı ve benzeri metal kazıyıcılardan yararlanabilirsiniz. Bu noktada herhangi bir kaza oluşmaması için azami dikkat göstermelisiniz.

NOT EDİNİZ

Metal kazıyıcılar klozetinizde çiziklere sebep olursa,çizilen bölgeyi amonyaklı partiküllü krem temizleyici ve mikrofiber süngerle ovalayınız. Çizikler yok olacaktır.

Diğer İnatçı Klozet Lekeleri Nelerdir?

Klozetteki sarı leke muhtemelen evlerde en sık görülen sorun olsa da, diğer renkli lekeler tuvaletinizde bir sorun olabilir.

Klozet kenarındaki farklı renkteki noktalardan su seviyesindeki klozetin içindeki lekelere kadar çeşitli etkenler sebep olabilir. Her iki durumda da, yukarıdaki doğal içerikli ev yapımı temizlik çözümleri bu lekelerin bazılarında da harika sonuç verecektir.

Klozetteki Kahverengi veya Kırmızı Lekelerin Sebebi Nedir ve Nasıl Çıkar? Klozetin İçindeki Sarı Pas Lekeleri Nasıl Çıkar?

Klozetinizdeki lekelerin koyu kahverengi veya hatta kırmızı olduğunu fark ederseniz, sorunun nedeni büyük olasılıkla pastır. Boru korozyonu meydana geldiğinde tuvaletinizde kırmızı lekeler oluşmasına neden olur. Bu hoş bir görüntü değildir ve özellikle beyaz renkli porselen klozet üzerinde temizlenmesi zor olabilir.

Su tesisatı boruları için profesyonel bir bakım uyguladığınız sürece, ev yapımı temizlik çözümleri lekeleri halledebilir.

Koyu kahverengi veya kırmızı lekelerin bir başka nedeni de sudaki demir olabilir. Bu durumda sudaki demir oksijenle reaksiyona girerek demir oksit oluşturur. Bu durumda su sürekli lekelenmeye neden olacağından temizleme solüsyonları uzun vadede çalışmayacaktır. Uzun süreli bir çözüm istiyorsanız bir tesisatçı çağırmak en iyisidir.

 Klozetin İçindeki Mavi Lekelerin Sebebi Nedir ve Nasıl Temizlenir?

Bakır açısından zengin, yüksek asitli suların bulunduğu bir bölgede yaşıyorsanız, tuvalette mavi lekeler görülmesi nadir değildir. Asidik su nedeniyle tuvalette oluşan mavi lekeler, devam eden bir sorun olacak bir şeydir.

Çünkü su akmaya devam edecek. Bu lekelerin görülmesini en aza indirmek için sık sık temizlik yapılması gerekir. Böyle bir durumda yapılabilecek en iyi şey, olası bir uzun vadeli çözüm için bir tesisatçıya danışmaktır.

Klozetteki Koyu Yeşil veya Siyah Noktaların Nedeni Nedir ve Nasıl Temizlenir?

Klozetin içindeki koyu yeşil veya siyah noktaların nedeni rutubet, nem ve havasız ortamlardır. Küf kendini genellikle koyu yeşil veya siyah olarak ayırt edilen lekelerle belli eder. Tuvaletteki bu küflü lekeler, banyoda misk, hoş olmayan bir kokuya da neden olur.

İster tuvalette ister başka bir yerde küf, solunması tehlikelidir ve bir an önce önlem alınmalıdır. Küf erken çıkarılmazsa, hızlıca çoğalır ve daha sonra daha önemli sorunlara neden olur.

Çamaşır suyu ve bir fırça ile klozetin içindeki küfe, siyah veya yeşil lekelere uygulama yapın, ardından durulayın. Kimyasal içermeyen bir çözüm arıyorsanız, sirke etkili bir küf öldürücüdür.

Klozetteki Sarı Lekeler Nasıl Geçer ve Leke Oluşmaması İçin Ne Yapmalıyız?

Tuvaletinizin sağlıklı ve hijyenik olması için ve leke oluşmaması için tuvaleti her 2 ila 3 günde bir sıklıkta temizlemelisiniz. Ve sadece temizlemek de yeterli değildir. Tuvalet söz konusu olduğunda, klozet kapağının ve diğer yüzeylerin dezenfekte edilmesi de bir o kadar önemlidir. Temizlik, yüzey lekelerini ve kiri çıkarmak anlamına gelirken, dezenfekte etmek, klozet kapağınızda üreyebilecek mikroplarla ilgilenmek anlamına gelir. Kirli bir tuvalet kötü kokar, lekeli görünür ve hastalığa neden olan mikroplar için bir sığınak haline gelir. Tuvaletiniz de çoğu zaman nemli olan bir alandır. Ve nemli bir ortam, küf için üreme alanıdır. Bu nedenle düzenli olarak temizlenmesi önemlidir.

NOT EDİNİZ

Klozetinize asacağınız temizlik topları veya klozetinizin sifon haznesine yerleştireceğiniz mavi kireç önleyici küpler klozetinizde sarı lekelerin oluşmasına engel olacaktır

Klozet İçindeki Sarı Lekelerin Çıkarılması Esnasında Dikkat Edilmesi Gereken Konular

  • Temizliğe başlamadan önce uygun ortamın ve zamanın var olduğundan emin olunuz
  • Klozetteki lekeleri çıkarma ve klozet temizliği öncesinde tüm kişisel koruyucu ekipmanlarınızı hazır ediniz ve kullanmayı ihmal etmeyiniz
  • Klozetteki lekelerin çıkarılması esnasında farklı içerikteki kimyasal temizlik ürünlerini birbiri ile karıştırmayınız
  • Temizlik esnasında ve sonrasında pencereleri açınız ve temizlik yaptığınız ortamı havalandırınız

Sonuç

Klozetteki sarı lekeden kurtulduktan sonra görmek isteyeceğiniz son şey bir hafta içinde sarı lekelerin klozette tekrar oluşmasıdır. Bu nedenle konu tuvalete geldiğinde temizlik rutinine bağlı kalmanız gerekecektir. Bu idrar ve sert su lekelerini uzak tutmak için sık ve kapsamlı temizlik en iyisidir!

En iyi temizleme çabalarınıza rağmen tuvalet lekeleri görünmeye devam ediyorsa, sorun daha ciddi olabilir. Bu durumda boruların veya suyun bir uzman tarafından kontrol edilmesi gerekebilir. Ya da tüm müdahalelere rağmen klozetteki sarı lekeler çıkmadıysa klozetinizi değiştirmelisiniz.

Similar Posts

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir